Τι είναι ο ΚΑΔ της εφορίας ; Ποιοι είναι οι επιλέξιμοι ΚΑΔ;
τι είναι ο ΚΑΔ; ΚΑΔ είναι ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία. Αυτός θα πρέπει να ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο στο πραγματικό αντικείμενο δραστηριότητας και την εικόνα της επιχείρησης.
Πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε έναν κύριο ΚΑΔ και μετά όσους δευτερεύοντες θέλετε, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αν ο ένας είναι εντελώς διαφορετικός με τους υπόλοιπους. Έχετε το δικαίωμα να ασχοληθείτε με όσες δραστηριότητες επιθυμείτε.
Κύρια δραστηριότητα είναι εκείνη που συνεισφέρει περισσότερο στην προστιθέμενη αξία μιας μονάδας. Δεν έχει καμία σημασία αν η κύρια δραστηριότητα είναι εντελώς διαφορετική από τη δευτερεύουσα βοηθητική.
Δήλωση ΚΑΔ (Κωδικός αριθμός δραστηριότητας), τι είναι ο ΚΑΔ
Για να δηλωθεί ένας ΚΑΔ θα πρέπει πρώτα να το δηλώσετε στον ΕΦΚΑ και στη συνέχεια με αυτή τη βεβαίωση και το έντυπο Μ2, να δηλωθεί στο μητρώο της εφορίας. Μεγάλη προσοχή εδώ καθώς ο κάθε κωδικός μπορεί να απαιτεί πρόσθετα δικαιολογητικά όπως πχ. άδεια λειτουργίας από το Δήμο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να χρειάζεται διαφορετική λογιστική παρακολούθηση ή να απαιτείται ειδικά διαμορφωμένος χώρος.
Δυστυχώς οι κωδικοί αυτοί ισχύουν από το 2008 και δεν έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Εάν δεν βρίσκετε την ονομασία ακριβώς, θα επιλέξετε έναν παραπλήσιο μαζί με την ταυτόχρονη έγκριση της εφορίας.
Το πιο σίγουρο βήμα πριν τη δήλωση ΚΑΔ είναι η ερώτηση επιβεβαίωσης από το μητρώο της εφορίας που ανήκει η επιχείρηση, διότι από εκεί θα ζητηθούν τα πρόσθετα δικαιολογητικά.
Διαδικασία για προσθήκη ή μεταβολή ΚΑΔ δείτε εδώ
Επιλέξιμοι ΚΑΔ : Που θα τους βρείτε
Σε αρχείο από την ΑΑΔΕ εδώ
Σε φόρμα αναζήτησης από την υπηρεσία μιας στάσης εδώ
Σε φόρμα αναζήτησης από τον λογιστικό κόμβο Taxheaven εδώ
———–
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Σύγχρονο Λογιστικό Φοροτεχνικό γραφείο Θεσσαλονίκη – PKP IKE στα τηλέφωνα 2310 500 447 ή 2392 400 557 και ηλεκτρονικά στο [email protected].
Δείτε περισσότερα άρθρα για έναρξη επιχείρησης και σύσταση εταιρείας :
-
Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση
-
Επιχείρηση με έδρα το σπίτι. Τι ισχύει;
-
Σύσταση ΙΚΕ ή ΟΕ; Φορολογία εταιρειών
-
Ίδρυση Ομόρρυθμης εταιρίας (Ο.Ε.) – Ετερόρρυθμης εταιρίας (Ε.Ε.) – Διαδικασία
-
Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ατομική επιχείρηση; Επιλογή νομικής μορφής
-
Πως θα μειώσετε τον φόρο και τον ΦΠΑ για την επιχείρηση σας
-
Ίδρυση εταιρείας : Συγκριτικός πίνακας επιλογής νομικής μορφής με παραδείγματα φορολογίας